Svaki web mora imati svoj cilj

Kao i mnogi projekti koje radimo, web stranica mora imati svoj cilj. Poslovni cilj može biti dugoročan (postati vodeći iznajmljivač u mjestu), ali može biti i kratkoročan (postaviti nove slike na web).

Najčešći cilj turističkih web stranica je booking smještaja, no osim tog cilja postoje i dodatni ciljevi koje stranica može ispuniti, kao primjerice:

  • upit za smještaj
  • prijava u newsletter
  • klik na email adresu
  • odlazak na druge stranice
  • download brošure

Ciljevi trebaju biti mjerljivi, pa je u tu svrhu potrebno na web stranice ugraditi alat za praćenje posjećenosti web stranica. Kada cilj kojeg ste definirali izmjerite i analizirate, sigurno ćete donijeti neke korisne zaključke i odlučiti promijeniti barem dio sadržaja kako biste ih učinili što uspješnijim. Kako ćete to provjeriti? Ponovnim mjerenjem, analizom i promjenom!

Navedeni se proces naziva optimizacija i poželjno je da nikada ne završi, jer samo tako možete biti sigurni da vam web stranice ostvaruju cilj.

Optimizacija

Prikaz procesa optimizacije web stranica

Jedan od najpopularnijih alata koji vam može pomoći u optimizaciji web stranice je Google Analytics. Pomoću njega možete vidjeti odakle dolaze posjetitelji vaših web stranica, ali i izmjeriti koliko su vaše kampanje uspješne u ostvarivanju zadanih ciljeva.

Želite li doznati kako uz pomoć Google Analyticsa doći do više gostiju, dođite na konferenciju i poslušajte moje predavanje Google analitika u turizmu. Nakon više od 15 godina analiziranja i optimiziranja turističkih web stranica, podijelit ću s vama nekoliko ideja koje vam mogu pomoći da uštedite svoje vrijeme i novac, te da budete uspješniji od konkurencije.

Robert Petković

Turisti su stigli – a što sada?

Kada gosti stignu u destinaciju, većina zaboravi na marketing. Osim ljubaznog prijema i uslužnosti koji su nezaobilazni dio turističke ponude, ima jedan segment koji su mnogi ponuđači u turizmu potpuno zanemarili: oglašavanje u samoj destinaciji!

Zašto bi to imalo smisla raditi? Pa zamislite koliko je lakše stranca nagovoriti da nešto napravi kad je već na destinaciji, nego da prevali tisuće kilometara da uopće dođe u destinaciju.

Pošto većina (svi) dolaze sa svojim mobilnim uređajem koji treba neki priključak na internetsku mrežu, možemo putem naziva mreže (ili više mreža) ponuditi nešto što je jedinstveno za nas. Primjerice, dok gost traži priključak na WiFi, mi mu naprosto nazivom mreže možemo ponuditi neku našu uslugu ili proizvod.

Naziv WiFi mreže potpuno je u našoj kontroli i šteta je ne iskoristiti na samoj destinaciji tu mogućnost.

Varga_nudi_internet

Tko god je imao prilike samnom provesti neko vrijeme na bilo kojoj konferenciji, sigurno je vidio da postoji mreža koja se zove nekako ‘čudno’. To je zato da svima skrenem pažnu na tu mogućnost koja je besplatna ili košta vrlo malo. Zašto ne ponuditi vino po 50,00kn, Rum party, besplatni desert ili kavu nakon ručka na taj način. Sigurno time postižete dodanu vrijednost. Da ne kažem da je ovo odličan način za nuđenje izleta, prijevoza, dodatnih opcija u smještaju i sl.

Miroslav Varga, Escape Studio

Znate li koliko ima korisnika interneta u Europi?

Prema najnovijim istraživanjima 79% građana Europske unije koristi internet. Ovo je jedan od najvećih svjetskih prosjeka i definitivno razlog da se i vi pobrinete da vaš turistički potencijal bude kvalitetno prisutan i na webu i dostupan skoro cijeloj populaciji Europske unije.

Internet2
Ako mislite da je Facebook samo nešto čime se bave mladi i/ili oni koji imaju višak slobodnog vremena začudit ćete se kad vidite da samo u Europskoj Uniji imamo više od 236 milijuna aktivnih korisnika Facebooka.

Internet1
Više o samim podacima i izvorima ove najnovije statistike (od 30. studenog 2015. godine), kao i prikaz podataka o svakoj pojedinoj državi EU predstaviti ćemo vam na uvodnom predavanju konferencije #InternetAdria u četvrtak, 12. svibnja u 12 sati.

Adriano Požarić, Turizam Info

Ljudi su isti i u Njemačkoj

Postoje razlike u izgovaranju sinonima u Hrvatskoj. Nama je potpuno jasno da osječki kupac kupuje eksere, zagrebački čavle, a splitski brokve. I to nam je normalno.

Ali, da li ste se zapitali kako Nijemci koriste sinonime u turizmu? Gdje više traže ‘Apartments in Kroatien’, gdje ‘Ferienwohnung’, gdje ‘FeWo’, a gdje nekako drugačije? Postoje odlični alati koje Google besplatno nudi svakom internetskom korisniku. Izdvojio bih samo dva: Google CorrelateGoogle Trends

Google Correlate nam pokazuje koje riječi su podjednako pretraživane u Google tražilici, a Google Trends gdje, kada i koliko često. I to unazad do 2004. godine.

Tako možemo saznati da ‘Ferienwohnung Kroatien’ ne traže podjednako kao ‘Kroatien Fewo’ i da ‘Privat Kroatien’ traže češće od ‘Kroatien FeWo’. I da je u zadnje vrijeme ‘Fewo direkt Kroatien’ u usponu.

Google_Alati_1

Google_Alati_2
Također je zgodno iz tih podataka pronaći sinonime za pojam ‘camping’ koji u njemačom jeziku ima još dva iznimno česta sinonima koji točno određuju koja populacija će nam to tražiti i vjerojatno doći u goste: Campen i Zelten.

Google_Alati_3

Bez obzira što Google zna puno podataka o nama, skoro svi su dostupni i mogu se iskoristiti u unaprjeđenju poslovanja.

Miroslav Varga, Escape Studio

Novi Google alati u turizmu

Neobično mnogo promjena se dogodilo pojavom mobilnih uređaja. Tražitelji su praktično stalno na internetu (87% vlasnika smartphone uređaja kaže da se ne odvaja 24h/7 od svog uređaja). Zbog toga se pojavljuju tkz. mikromomenti odnosno trenuci u kojima čim dobijemo vanjski poticaj, posežemo za svojim online uređajem.

S telefonom odlazimo u kupnju, na posao, na večernji izlazak i čak 75% vlasnika tvrdi da prvo što ujutro naprave je da pregledaju poruke i poštu na smartphone uređaju.

Kada idemo u kupnju primjenjujemo novi fenomen kojeg se trgovci najviše plaše. Showrooming.

130121.showrooming

(Karikatura objavljena ljubaznošću Toma Fishburna)

Istraživanja govore da čak 82% kupaca koristi svoj smartphone u trgovini za vrijeme kupovanja, a da čak svaki četvrti promjeni svoju odluku o kupnji u samoj trgovini (https://www.thinkwithgoogle.com/articles/5-ways-consumers-connect-stores-mobile-shopping.html)

Srećom, Google nam je omogućio da popratimo te promjene u ponašanju koristeći besplatno dostupne alate koji pokazuju promjenu navika. Jedan od tih alata je Consumer barometer, a  drugi, vrlo korisni u turizmu je The customer journey.

Isplati se pogledati što to o nama zna Google kako bi se što bolje pripremili za novog gosta.

Miroslav Varga, Escape Studio

Stiže nam nestrpljiva populacija

Svako istraživanje ponašanja korisnika u posljednjih 15 godina pokazuje stalni trend: korisnici su, bez obzira na uređaj, sve nestrpljiviji i imaju sve manje volje i vremena čekati da im se isporuči sadržaj na uređaj. Mobilni korisnici su tu posebno osjetljivi.

statistika 1

Istraživanje koje je objavila istriživačka kuća PEW pokazuje da uz trend sve manje strpljenja, postoji još jedan nezaustavljivi trend: sve više ovisimo o internetu. Iz njihovog nedavno objavljenog istraživanja se može vidjeti da u čak 97% slučajeva internet ima ulogu u procesu kupnje proizvoda ili usluge i da praktično danas bez interneta nema šanse poslovati. Pogotovo u turizmu gdje je to sve još prije započelo. A Statistic brain je u svom istraživanju objavio da imamo manje strpljenja nego zlatne ribice: http://www.statisticbrain.com/attention-span-statistics/#content.

Uskoro nam stiže skupina potrošača koji od nekadašnjih 6 sekundi imaju samo 2.8 sekundi strpljenja čekati da se isporuči sadržaj na mobilni uređaj.

Miroslav Varga, Escape Studio

Marketing troškovi u 2016. – WEB stranica

Kao što turisti planiraju na što će (i gdje) utrošiti svoje novce tako i marketingaši u hotelima, destinacijama, turističkim agencijama i malim obiteljskim hotelima, restoranima i obiteljskom smještaju trebaju razmišljati kako utrošiti sredstva za marketing i promociju.

Investinyourwebsite

Jedan od najčešćih savjeta za 2016. godinu velikih marketinških agencija iz cijelog  svijeta je da obratite pažnju na vlastitu internet stranicu. Vaša web stranica je najvažnija slika vašeg objekta.

Sve više i više turista traži originalnu stranicu objekta u kojem žele ostati. Sve više imaju povjerenja u direktan booking u hotelu a ne putem drugih internet stranica.

67% turista smatra da je jednostavnije i sigurnije rezervirati smještaj direktno na stranici hotela nego putem trećih internet stranica (OTA – online Travel Agency)

Skoro 2/3 turista smatra da je jeftinije rezervirati smještaj na stranici hotela

SAVJET: Razmišljajte o vlastitoj internet stranici kao prospektu na kojem online posjetitelji mogu pronaći sve što žele i što im je potrebno kako bi se odlučili rezervirati smještaj upravo kod vas.

P.S. Na konferenciji Internet Adria u Opatiji (četvrtak, 12. 5. 2016.) moći ćete saznati jako puno o najnovijim trendovima u izradi internet stranica za hotele, apartmane, kuće za odmor…. www.internetadria.com

Adriano Požarić, Turizam Info